Zetmethode

Hoe zet je een kop koffie?


Voorheen dacht ik dat je koffie kon zetten met verse koffiebonen of met filterkoffie maar er zijn tal van methode om koffie te zetten.

Hieronder lees je meer over verschillende zetmethode.


  • Snelfilter, de 'flipdrip'


In 1970 werd de eerste snelfilter geïntroduceerd. De 
koffie en de koffieprut worden van elkaar gescheiden door middel van een filter. Veel smaakstoffen van de koffie gaan echter verloren doordat ze achter blijven in het papier. Een tip daarbij is dat je het filter eerst nat maakt, een natte filter kan bijna niets meer opnemen. Wil je de smaak zo goed mogelijk behouden en goed zijn voor het milieu? Gebruik dan een permanetfilter van: plastic, RVS of goud.




  • Cafetiere of duwpot
De glazen cylinder wordt gevuld met grof gemalen koffie, hierop wordt water gegoten, dat net van de kook is. Giet niet meteen kokend water er op! Goed mengen en laat het 4 minuten trekken, duw de metalen filter voorzichtig naar beneden. Een fijne zetmethode waarbij smaak en geur zich goed kunnen ontwikkelen.






  •  Slow Brew 
Met de Chemex maak je slow koffie. Het lijkt op de snelfilter maar dan handmatig en je moet er de tijd voor nemen. Daarbij moet je goed afmeten hoeveel koffie je wil maken. Maak de filter eerst nat, het water moet 90 graden zijn. Verdeel de koffie in het filter, schenk het water er rustig op en de koffie zal gaan rijzen- uitzetten zoals bij brooddeeg. Wacht een halve minuut en giet rustig het water op, zorg ervoor dat de buitenrand niet geraakt word. De koffie loopt nu in de Chemex.

Slow Brew is helemaal in! Neem de tijd voor een goed kopje koffie!

Dit waren een paar voorbeelden van het zetten van koffie. De volgende keer meer!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Koffie voor in het voorjaar

Nieuwe producten