Goudbruine koffieregels


De beste koffie is en blijft een persoonlijke keuze, sterke koffie, met veel melk of oploskoffie voor de 'gehaasten' onder ons.

Hieronder een aantal koffiezet tips voor lekkere koffie, naar jouw smaak.

1. Kies een geschikt toestel
Zorg dat je de zettechniek waar je voor kiest, goed onder de knie hebt. Natuurlijk is een oploskoffie of koffie van een koffiepadmachine niet moeilijk onder de knie te krijgen. 
Een espresso maken met een pistonmachine is wel wat meer een uitdaging. Zo heb ik daarmee echt even moeten stoeien om daar goede espresso met een mooie cremalaag te maken. Laat staan de juiste melkschuim, niet te dun, niet te dik en dat je ook nog een leuk figuurtje kan maken. Een echte 'latte art', zover ben ik echt nog niet.


Een mooi design betekent niet, dat kwaliteit gegarandeerd is. Laat je niet verleiden om enkel en alleen een blits apparaat te kiezen, het gaat om de smaak van de koffie. Ook in de horeca kiezen bedrijven vaak voor het goedkoopste espresso apparaat of een mooi apparaat dat leuk in het interieur past. Op deze manier is de 'beste espresso' lastig te vinden in de meeste restaurants of lunchrooms.

2. Kies het juiste water

Het gebruiken van vers, koud leidingwater is prima voor een goede kop koffie. Maar wanneer leidingwater veel kalk en/of chloor of andere elementen, dan is mineraal water aan te raden.

3. Laat je koffie correct malen


Voor filterkoffie laat je, de bonen groffer malen, dan voor een espresso, dat heeft  te maken met een langere of kortere contacttijd met het water. Bij espresso is de contacttijd korter dan bij een filterkoffie.

4. Gebruik water op de juiste temperatuur

Een te hoge temperatuur van het water zorgt voor een (te) bittere smaak en een te lage temperatuur heb je bijna geen extractie. De perfecte temperatuur is tussen de 92 en 96 graden, controleer daarom regelmatig de thermostaat van je apparaat. 

5. Bewaar gezette koffie correct

Je kan gezette koffie het beste meteen opdrinken! Wil je de gezette koffie toch even bewaren, dan kan dat bij een temperatuur tussen 80 en 85 graden. Voor het behoudt van de smaak, kan je het beste de koffie binnen een halfuur opdrinken, daarna gaat de smaakkwaliteit achteruit.

6. Reinig het toestel regelmatig

Het vet van de koffie blijft in het apparaat achter en kan op ten duur een vieze smaak aan de koffie geven. Maak het apparaat goed schoon volgens de instructies. Er zijn verschillende onderhoudsproducten op de markt. Het zorgt niet alleen voor betere koffie, ook zorgt het voor een langere levensduur van je apparaat. 

Moederdag
Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

The Amsterdam Coffee Festival 2018

Fair Trade

Fair Trade chocolade