De naam van de koffieboon

Koffiesoorten en hoe mag je deze noemen?

Er bestaan verschillende benamingen voor koffiebonen. Zo heb je een single origin koffie, single estate en specialty koffie. Vaak ontstaat er verwarring over deze termen. 
Daarom verhelder ik dat graag voor je!

Back to study

Single Origin

Single origin is koffie afkomstig van een land en streek. De ICO (International Coffee Organization) houdt de handel in koffie wereldwijd in de gaten en controleert de herkomst van de koffie. Er bestaat van elk koffiesoort een document dat weergeeft, van welk land de koffie afkomstig is, of het uit een bepaalde streek komt en welk productieproces de koffiebonen hebben ondergaan. De ICO geeft een akkoord op de verhandeling van de koffiebonen.


Single Estate

Single estate koffie is afkomstig van een land of steek, daarbij komt dat de koffiebonen van een boerderij afkomstig zijn. Single estate is een toevoeging op single origin koffie en heeft een specifieke smaak. Deze koffie is vaak iets duurder dan single origin koffie of een melange.
Specialty coffee

Hier gaat het om een zeer kleine partij koffiebonen, van 5 tot ongeveer 100 zakken van een boerderij. Deze bonen van kleine boerderijen zijn speciaal en hebben een hoge cupping score, hierover volgt meer informatie. 
Grotere boerderijen kunnen ook specialty coffee hebben, deze zakken worden apart gehouden. Het gaat om de crème de la crème van hun koffiebonen collectie. 

Cupping

Koffie dat verhandeld wordt, moet drie keer geproefd worden op smaak en de aroma's van de koffie. Dat proeven is een professioneel onderdeel in de koffiehandel en wordt cupping genoemd.
Er is een cupping moment net na de oogst, voor het verschepen van de bonen en bij aankomst van het import land.

Blend of melange

Dan bestaat er ook nog een blend of melange.  Een melange bevat koffiebonen uit meer dan een land of streek. De melange kan samengesteld worden naar de koffiesmaak van de klant. Er kan gebruik worden gemaakt van single origin koffiebonen en van pittig tot wat milder worden gemelangeerd. De kwaliteit is niet minder dan van een single origin koffie maar wel wat stabieler, omdat de oogst van een single origin koffie kan variëren.

Must Have Coffee verkoopt melanges van Brandmeester's en van ons eigen merk, Coffee Beans. Ook verkopen wij single estate espresso van Coffee Beans.
Onze webshop: Coffee Beans

Reacties

Populaire posts van deze blog

Koffie voor in het voorjaar

Suiker en soja/ havermelk?

Koffie bij mij thuis!