Koffie malen

Een heerlijke koffiegeur komt vrij.

Iedereen wil graag een vers bakje koffie en de koffie zo goed mogelijk vers houden. Verse koffiebonen zijn in trek maar men wil ook graag vlot een bakje koffie drinken en kiest dan voor gemalen koffie. In deze post een stukje over hele koffiebonen en hoe je deze zelf kan malen en bewaren.


De oliën die de aroma's dragen, komen vrij zodra de celstructuur van de koffiebonen gebroken wordt. Vroeger werden bijna uitsluitend hele koffiebonen verkocht en met een handmolen zelf gemalen. Tegenwoordig kunnen koffiebranders steeds beter gemalen koffie verpakken, zonder al te veel smaak -en aroma verlies.






De consument wil snel zijn koffie en niet veel mensen hebben een koffiemolen.
Wie toch zelf zijn koffie wil malen, wordt beloond met een heerlijke kop koffie, met de lekkerste aroma's die vrijkomen. Kleine moderne koffiemolens zijn betaalbaar maar kwalitatief niet even goed als een ouderwetse handmolen. Zorg ervoor dat je de koffiebonen in de handmolen niet in een keer maalt. Even het malen onderbreken en schud het maalsel op, om samenklonteren te voorkomen.




Tegenwoordig wordt koffie vacuüm verpakt, zuurstof en waterdamp zijn een grote vijand van smaak en aroma.
Eenmaal het pakje geopend, bewaar de koffie in een afsluitbare doos, op een koele, droge en donkere plek.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Koffie voor in het voorjaar

Suiker en soja/ havermelk?

Het shotglaasje